Adrese

Kr. Valdemāra 38, Rīga, LV-1010

Skatīt kartē

UX/UI

Pieci mīti par mājaslapas lietojamību

Mūsdienu digitālajā pasaulē lietotāja pieredzes (UX) un lietotāja interfeisa (UI) dizainam ir izšķiroša nozīme jebkura digitālā produkta panākumos. Tomēr ir vairāki mīti, kas saistīti ar UX/UI dizainu, kas bieži rada nepareizu priekšstatu un kavē veiksmīgas lietotāju pieredzes izveidi. Šajā rakstā mēs uzskaitām izplatītus UX/UI mītus, lai palīdzētu jums pieņemt pārdomātus dizaina lēmumus un sniegt izcilu lietotāja pieredzi.

  1. UX/UI dizains nozīmē tikai estētiku
    Estētika, protams, ir svarīga, tomēr UX/UI dizains iekļauj vairākus elementus. Tas ietver lietotāju vajadzību izpratni, pētījumu veikšanu, intuitīvas mijiedarbības izveidi un lietojamības optimizēšanu. Estētiks dizains vien nevar garantēt lielisku lietotāja pieredzi.
  2. Lietotājs pats sapratīs funkcionalitāti
    Dizainam jābūt intuitīvam un pašsaprotamam. Mājaslapā, kurā netiek ievērtoti UX pamatprincipi, paļaujoties tikai uz lietotāju, ir liela iespēja izsaukt neapmierinātību  un mājaslapas aizvēršanu pirms apmeklētājs atradis sev interesējošo informāciju. Veiciet lietojamības testus un izmantojiet rezultātus, lai uzlabotu lietotāja pieredzi.
  3. UX dizains ir dārgs un laikietilpīgs
    Ieguldījums kvalitatīvā UX dizainā ir stratēģisks lēmums, kas ilgtermiņā šo investīciju atpelnīs vairākkārt. Ja lietotājam ir ērti iepazīties ar produkta vai pakalpojuma informāciju, ir lielāka iespējamība, ka šis lietotājs kļūs par klientu. Lietotāju vajadzību definēšana un risināšana  izstrādes procesa sākumposmā samazina mājaslapas pārveidošanas risku un izmaksas.
  4. Mobilo ierīču dizains ir samazināta desktop versija
    Desktop un mobilo ierīču UX dizains būtiski atšķiras katras ierīces unikālo īpašību un ierobežojumu dēļ. Dizains, kuru redzam savā klēpjdatorā ir izvērsts, ļauj vienā ekrāna uztvert vairāk satura, pilnvērtīgāk izmantot animāciju elementus, bildes un video atspoguļo lielākā izmērā. Savukārt, mobilo ierīču dizains ir jāoptimizē mazākiem, vertikāliem ekrāniem. Tas nozīmē, piemēram, lielāku pogu un tekstu dizainu, pielāgotu navigāciju, tādējādi nodrošinot ērtāku lietojamību. Gan desktop, gan mobilajam UX dizainam ir kopīgi pamatprincipi- lietotāja ērtība, pieejamība un vizuālā hierarhija, taču dizaina pielāgošana katras ierīces prasībām ir ļoti svarīga, lai nodrošinātu veiksmīgu lietotāja pieredzi.
  5. Mājaslapas lietotājam patīk izvēle
    Realitātē, piedāvājot pārāk daudz izvēles iespēju, lietotājs tiek apgūtināts, izraisot lēmumu kavēšanos un atlikšanu.  Nodrošiniet lietotājiem skaidri saprotamu lapas ceļu un virziet viņus uz vēlamajām darbībām. Ierobežojiet  sarežģītas lietotāja navigācijas izmantošanu , lai novērstu kognitīvo pārslodzi un uzlabotu lēmumu pieņemšanu.

Secinājumā, izkliedējot šos izplatītos mītus, mēs iesakām izstrādes komandām radīt lietotājiem draudzīgāku pieredzi. UX/UI dizains ir holistiska pieeja, kas apvieno estētiku, lietojamību un lietotāju apmierinātību. Veiciniet lietotāju uzvedības izpēti, datu analīzi un nepārtrauktus uzlabojumus, lai radītu kvalitātīvu digitālo pieredzi, kas rezonē ar jūsu auditoriju.